Artistes +


Horari

Rueda

1


BIOGRAFIA DE GERARDO RUEDA:
Madrid 1926 - Madrid 1996
Gerardo Rueda va començar amb estudis de pintura clàssica i el 1949 va exposar per primera vegada a la capital espanyola. A principis dels anys 50 va presentar els seus primers collages i dibuixos abstractes.

Les primeres exposicions individuals les va realitzar el 1958, a Barcelona, a les Galeries Jardí i la galeria verda d’Àngel Marsé. A partir d’aquell moment va participar en més de 200 exposicions col·lectives, essent una de les més rellevants la "Muestra de Arte Nuevo-MAN 64", en el X Saló de Maig de Barcelona, on el 1966 va obtenir el Premi Germans Serra. Rueda va participar en més de 60 mostres individuals en les sales més prestigioses del món. El 1960 va representar a Espanya en la Biennal de Venècia.

El 1995 va ser nomenat acadèmic de l’Acadèmia de Belles Arts de San Fernando. El 1996 va realitzar una exposició a l’IVAM de València, la qual va recórrer diversos museus americans i va finalitzar al Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia.

Va realitzar nombroses escultures, relleus i encàrrecs monumentals, com el relleu mural per al Museu d’Escultura a l’aire lliure de la Castellana (Madrid), les Vidrieres de la Catedral de Cuenca (1989-1992) i les portes d’accés al Pavelló d’Espanya a l’Exposició Universal de Sevilla (1992).

En la seva trajectòria artística, Gerardo Rueda va participar dels conceptes cubistes i va evolucionar cap a l’abstracció constructivista, on les pintures es caracteritzen per l’ordre i l’equilibri. Va ser un dels primers en introduir l’informalisme a Espanya. A més, va ser el creador, juntament amb Fernando Zóbel, del Museu d’Art Abstracte de Cuenca.

Rueda pertany a la generació de Torner, Zóbel i Mompó, que es van guanyar el sobrenom de "generació del silenci". En la seva primera època, les seves composicions eren harmòniques i predominaven els colors clars, però després va passar a obres amb més profunditat en el color. Cal destacar també les seves pintures blanques i grises.

A partir de la dècada dels setanta, va començar a utilitzar la fusta, el paper i el metall. Més tard, va estar influenciat per l’art pop i va introduir en el seu treball artístic objectes de la vida quotidiana (ready-made), com una taula de rentar, una maneta de porta, etc.

Entre els museus i col·leccions on es troba l’obra de Rueda destaquen:

Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia, (MNCARS), Madrid.
The British Museum, Londres.
Col·lecció d’Art Contemporani, Madrid.
Fine Arts Museum of San Francisco, EUA.
Frederick R. Weisman Museum of Art, Los Angeles, EUA.
Fundació Juan March, Madrid.
Musée d’Art Moderne, París.
Museu Internacional d’Art Contemporani Rufino Tamayo, Mèxic.
Museu d’Art Contemporani, Caracas, Veneçuela.
Museu d’Art Modern, Barcelona.
Museu Municipal de Madrid.
Museu Nacional de Belles Arts, Buenos Aires.
Museu Nacional de Belles Arts, Xile.
Museu Nacional de Belles Arts, Rio de Janeiro.
UNESCO, París.

PAYPAL
MRV
Facebook  Twiter  Pinterest  Google Maps