Barcelona, 1899 - 1984
Gabriel Amat i Pages fou un arquitecte, dibuixant, pintor i aquarel·lista català.
Estudia arquitectura a la Universitat de Barcelona i tambe a l’Escola de Belles Arts de Sant Jordi i a l’Escola de Llotja. Com a estudiant, ja destacava per la seva facilitat pel dibuix, havent guanyat diferents premis.
Acabada la carrera comença a treballar com a arquitecte, però amb una dedicació molt irregular, ja que s’interessava més pel dibuix i per l’aquarel·la.
Una de les seves aficions va ser l’espeleologia, havent fet moltes exploracions d’avencs en el Macís de Garraf, juntament amb el seu germà Josep i el seu cosí Rafael Amat, que com a enginyer comandava les expedicions. Fruit de les seves descobertes, avui alguns d’aquells avencs porten els seus noms.
També s’interessà molt per la navegació a vela. El 1932 rep el nomenament de patró d’embarcacions d’esbarjo.El 1939, just acabada la Guerra Civil, demana i se li concedeix un salva-conducte per anar a l’estranger a ampliar estudis de navegació amb grans velers. El 1942 es va embarcar amb un pailebot que feia ruta comercial pel Mediterrani, per poder pintar escenes en navegació.
Com a arquitecte la seva obra es caracteritza per un cert estil neoclàssic.
Tot i que sempre va anant fent alguns projectes constructius, es dedicà cada vegada més intensament al dibuix i a l’aquarel·la. En les darreres etapes de la seva vida també es dedicà a la pintura a l oli.
El 1929 Gabriel Amat fa la primera exposició conjuntament amb el seu germà Josep Amat al Centre de Lectura de Reus i despres participara en exposicions col.lectives.
El 1931 fa la seva primera exposició individual a les Galeries Laietanes de Barcelona i en continuara fent amb una certa regularitat fins al 1980 a diferents ciutats de l’estat espanyol.
El 1973 l’Assemblea de Capitans de Iot de Barcelona editen el llibre de bibliòfil “Últimos veleros del Puerto de Barcelona” de 550 exemplars numerats i signats, en el que es recullen 40 dibuixos sobre paper a la tinta xinesa.
El 1981, les publicacions El Vigia de Barcelona, editen el llibre “Barcas i Veleros” amb 24 reproduccions en color d’aquarel·les amb aquestes temàtiques.
El 1999, amb motiu del centenari del seu naixement es realitzaren unes exposicions retrospectives a Barcelona, Sant Feliu de Guíxols i Calafell.
El 2000, el Museu Marítim de Barcelona organitza l’Exposició “Veles i barques. L’obra pictòrica de Gabriel Amat” com a homenatge a l’artista, exposició de dibuixos i aquarel·les que es complementà amb l’exhibició d’objectes marins i de navegació dels fons del Museu.
La col.leccio Carmen Thyssen-Bornemisza te una gran col.leccio de les seves aquarel.les.