Artistes +


Horari

Bird - Ref. 2536

 - Ref. 2536
 
Litografia 59 / 100
Firmada i numerada
38 x 56 cm
1989

Preu:

  • Compartir
  • mail
  • Share on Google+

BIOGRAFIA DE JIM BIRD:
Bloxwich, West Midlands, Anglaterra, 1937 - Altea, Alacant, 2010

Estudia (1954-58) disseny gràfic en el Wolverhampton College of Art (Midlands, Anglaterra).

El 1968 Jim Bird estableix la seva residència a Mallorca, que coneix des del 1958. Dedicat plenament a la pintura comença fent abstracció geomètrica, que combina amb alguns conceptes constructivistes. La pintura d’aquesta època és impregnada d’Op Art i de referències a Vassarely.

El 1980 Bird viatja als EUA, on coneix Robert Motherwell, amb qui estableix una ferma amistat personal. Els dos fan algunes exposicions conjuntes. A la mort de Motherwell (1991) és nomenat vocal del Consell de direcció de la Daedalus Fundation, creada per aquest amb l’objectiu d’impulsar la presència de la seva obra a institucions públiques nord-americanes. La seva pintura adopta solucions acostades a les de l’amic, amb una forta presència dels trets gestuals, el protagonisme dels negres i l’adopció d’un caligrafisme accentuat.

La darrera etapa de Bird s’orienta vers l’informalisme matèric, que enriqueix amb elements surrealistes i minimalistes. A la darrera exposició (2006) recrea solucions geomètriques.

Mogut sempre per afanys d’experimentació i exploració, al llarg de la seva trajectòria professional combina la tradició de la pintura europea i la nord-americana, amb influències de Motherwell, Kenneth Noland, Anthony Caro, Tobey, Tàpies, Frankenthaler i Miró. La seva paleta habitual és rica en vermells intensos, blaus, negres i ocres.

A Jim Bird li agraden els espais pictòrics amplis i profunds, on situa els elements de manera ordenada i equilibrada. A les seves obres hi predominen el gest lliure, la sensació de lleugeresa, la impressió d’espontaneïtat i immediatesa, els jocs cromàtics, el culte a l’austeritat i la recerca directa de l’emoció estètica. Combina l’ús de diversos suports i de diferents llenguatges plàstics. Fa olis, dibuixos, pastels, escultura, gravat i litografia. Sovint s’agrada de fer composicions monocromes de vermells, negres o ocres.

La mort de l’esposa (2002) fa que es refugii en una activitat pictòrica intensa. Crea la Fundació Dorothy i Jim Bird, dedicada a lliurar fons a favor de la lluita contra la leucèmia i la promoció de la pintura.

L’ obra de Jim Bird és present al Museu d’Art Contemporani de Castelló, Museu Madison (Anglaterra), Hoechst Corporation (EUA), Time-Life Collection (Japó), pinacoteca de Caixa de les Balears “Sa Nostra” (Palma), auditori de Sa Màniga (Sant Llorenç, Mallorca) i a nombroses col•leccions particulars. El Govern de les Illes Balears li dedica (2004) una exposició antològica a Sa Llonja (Palma), que la Fundació Sa Nostra s’encarrega de mostrar a Menorca (Museu de Menorca) i Evissa (Sala de Cultura de Sa Nostra).

Altres obres

1
PAYPAL
MRV
Facebook  Twiter  Pinterest  Google Maps