Artistes +


Horari

Cuixart

1

BIOGRAFIA DE MODEST CUIXART:

Barcelona, 1925-2007

L’any 1944 inicia els estudis de Medicina, que abandona dos anys després per dedicar-se íntegrament a la pintura.

Al 1948, Cuixart funda la Revista Dau al Set amb Joan Brossa, Joan Ponç, Antoni Tàpies, Arnau Puig i Joan-Josep Tharrats. Coneix Juan Eduardo Cirlot, que s’afegeix a aquell mític grup que, des d’una posició protestatària i avantguardista, sacseja l’àrid panorama artístic de la postguerra espanyola.

L’any 1949, Cuixart visita Joan Miró i exposa junts a Ponç i Tàpies a l’Institut Francès. Coincideixen amb ells una beca per anar a París, on es trasllada l’any següent amb el seu cosí Antoni Tàpies. Des de París es trasllada a Lió (1952), ciutat que marcarà el canvi del magicisme de Dau al Set a l’informalisme matèric.

L’any 1958 rep el Premi Torres García i és convidat a la XXIX Biennal de Venècia. S’obre una etapa de gran activitat expositiva nacional i internacional. Cuixart assolirà el màxim reconeixement internacional al 1959 en obtenir el Primer Premi Internacional de Pintura de la V Biennal de Sao Paulo, quedant com a finalistes Francis Bacon i Alberto Burri, i el Premi de pintura abstracta de Lausanne. Participa en mostres com la Documenta de Kassel i "Treize peintres espagnols" del Museu d’Arts Decoratives de París.

Ja als anys 1960-1961, Modest Cuixart és seleccionat per a exposicions d’art vanguardista al Guggenheim Museum de Nova York, la Tate Gallery de Londres i a l’exposició "L’objet" al Museu d’Arts Decoratives de París, també al MOMA de Washington i a galeries d’Europa, EUA, Japó i Pròxim Orient.

Al 1963 es presenta una exposició al Guggenheim i a la seu de l’Unesco, així com la mostra col·lectiva "Le dessiné a Paris" juntament amb Appel, Ernst, Fautrier, Giacometti, Rauschenberg, Tobey, Miró, Picasso, inici de la seva faceta de col·laboració amb les arts escèniques.

Dos anys més tard arriba la ruptura amb l’informalisme amb indicis de retorn a la figuració a partir d’un cicle de caire eròtic-màgic que combina el grafisme i la matèria.

Fou convidat d’honor a la XIII Biennal de Sao Paulo (1972). La galeria Dau al Set organitza al 1975 una exposició Antològica 1945-1975.

L’any 1983 rep la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, i un any després, del rei Juan Carlos I, la "Encomienda de la Orden de Isabel la Católica".

Al 1988 es presenta una Antològica de Cuixart a Kobe i Tokio, Japó, i al 1991 al Palau Robert de Barcelona (1941-1991), patrocinada per la Generalitat de Catalunya. També al Centro Cultural de la Villa de Madrid amb motiu del seu 70 aniversari (1995).

Al 1998 es crea la Fundació Cuixart amb seu a Palafrugell, i l’any següent se li concedeix la "Medalla de Oro al mérito en las Bellas Artes" del Ministeri de Cultura.

Modest Cuixart mor l’any 2007.

PAYPAL
MRV
Facebook  Twiter  Pinterest  Google Maps