Artistes +


Horari

Marti Alsina - Ref 3684 La indolencia

 - Ref 3684 La indolencia
 
Oli sobre fusta
Firmat
46 x 56 cm
CertificatPreu: Consultar
  • Compartir
  • mail
  • Share on Google+

BIOGRAFIA DE RAMON MART´┐Ż i ALSINA:
Barcelona 1826 - Barcelona 1894
Pintor. Orfe de pare a l´┐Żedat de vuit anys, malgrat les dificultats econ´┐Żmiques Ramon Marti Alsina pogu´┐Ż estudiar dibuix a l´┐Żescola de Llotja (1840-44) i obtenir alhora el t´┐Żtol de batxiller en filosofia (1845). Al comen´┐Żament combin´┐Ż una gran activitat com a retratista ´┐Żespecialment a Matar´┐Ż, la ciutat natal de la seva mare´┐Ż amb la traducci´┐Ż de llibres del franc´┐Żs i, fins i tot, escrivint drames en vers d´┐Żinflu´┐Żncia rom´┐Żntica, que no arribaren a ´┐Żsser mai publicats.

Casat amb Carlota Aguil´┐Ż (1860), Marti Alsina va obtenir poc temps despr´┐Żs, per oposici´┐Ż, la c´┐Żtedra de professor d´┐Żaritm´┐Żtica i geometria a l´┐Żescola de Llotja (1852) i, m´┐Żs endavant, la de dibuix de figura (1854).

Durant les seves escapades a Par´┐Żs va con´┐Żixer les obres de Courbet, que a mitjans del s. XIX havia revolucionat el m´┐Żn pict´┐Żric de la capital de Fran´┐Ża. Aquesta influ´┐Żncia va portar a Marti Alsina a crear un estil propi, anal´┐Żtic, del m´┐Żxim realisme formal en el dibuix, el color i la llum.
La seva tem´┐Żtica intentava reflectir, amb tota l´┐Żobjectivitat possible, el m´┐Żn que l´┐Żenvoltava, ´┐Żs a dir, el paisatge de Catalunya i els seus habitants. En un primer moment, Marti Alsina feia unes notes r´┐Żpides, preses directament del natural per a ´┐Żsser passades despr´┐Żs a la tela. Aquest fet el diferenciava dels altres pintors que no havien sentit encara la necessitat de sortir dels seus tallers.

Marti Alsina va aconseguir tercera medalla (1858) i segona medalla (1860) a les Exposiciones Nacionales de Bellas Artes de Madrid.

Elegit membre de l´┐ŻAcad´┐Żmia de Belles Arts de Barcelona (1859), dimit´┐Ż set anys despr´┐Żs (1866), per motius pol´┐Żtics, derivats de les seves idees liberals i republicanes, combinades amb una ateisme tenyit moltes vegades d´┐Żanticlericalisme, com reflecteixen els seus escrits i alguns dels seus olis. L´┐Żactitud militant que adopt´┐Ż durant tota la vida el va portar a renunciar a la c´┐Żtedra de l´┐Żescola de Llotja (1870), c´┐Żtedra que li fou retornada per la Primera Rep´┐Żblica (1873).

El realisme pur, caracter´┐Żstic dels primers temps de Marti Alsina, s´┐Żn substitu´┐Żts a la fi dels anys seixanta per un estil sint´┐Żtic, m´┐Żs efectista. Tamb´┐Ż amplia la tem´┐Żtica: a m´┐Żs dels retrats, els paisatges i les vistes urbanes, apareixen figures i nus femenins, marines, natures mortes, al´┐Żlegories, escenes de costums i fins i tot composicions hist´┐Żriques, com la monumental El gran dia de Girona, de prop d´┐Żonze metres d´┐Żampl´┐Żria.

En morir la seva primera dona (1878), Marti Alsina va residir m´┐Żs d´┐Żun any a Par´┐Żs, i va visitar B´┐Żlgica i Holanda. De tornada a Barcelona, va organitzar diferents tallers, on treballaven col´┐Żlaboradors de l´┐Żartista. Alla van dur a terme pintures dirigides o retocades pel mestre. Aquest sistema, pero, no va funcionar econ´┐Żmicament, i a la llarga el prestigi de Marti Alsina se´┐Żn va ressent´┐Ż. Es creu que el nombre d´┐Żolis signats per Mart´┐Ż Alsina esta al voltant dels 4 000.

Casat en segones noces, amb Francisca Chillida (1889), els darrers anys va tornar a ressorgir el geni solitari, que cercava noves formes d´┐Żexpressi´┐Ż, amb una pinzellada desfeta, pr´┐Żxima a l´┐Żimpressionisme.

La import´┐Żncia de Mart´┐Ż Alsina es deu principalment al fet d´┐Żhaver introdu´┐Żt el realisme en la pintura catalana, per´┐Ż tamb´┐Ż a la labor com a mestre de tota una generaci´┐Ż de nous pintors, en els quals va inculcar un esperit de renovaci´┐Ż. Vayreda, Urgell, Galofre, Tusquets, Pellicer, Torrescassana, Armet i Pahissa, entre els m´┐Żs coneguts, passaren pel taller de Marti Alsina i en reberen la influ´┐Żncia.

Marti Alsina ha estat considerat l´┐Żiniciador de l´┐Żescola catalana de pintura moderna.

Altres obres

1
PAYPAL
MRV
Facebook  Twiter  Pinterest  Google Maps