Artistes +


Horari

Palencia

1

BIOGRAFIA DE BENJAMIN PALENCIA:

Nascut el 1894 a Barrax, Albacete, i mort el 1980.
Amb 15 anys es va traslladar a Madrid, recolzat pel seu oncle, en Rafael López Egüez, qui va ser com una mena de protector o mecenes.
Allà, Palencia es va mantenir al marge de la formació acadèmica i oficial, perquè res tenia a veure amb la seva manera d’entendre l’art. Tot i així, anava amb assiduïtat al Museu del Prado per contemplar les obres dels grans mestres de la pintura espanyola: El Greco, Velázquez, Zurbarán, Goya, entre altres.

Benjamin Palencia va conèixer nombrosos artistes de la vanguardia espanyola del moment, com Dalí, Alberti o el poeta Juan Ramón Jiménez, qui va ser el seu segon gran valedor, amb qui va col·laborar en més d’una ocasió, com ara en la publicació del llibre "Niños". També va viatjar a França, on va conèixer Picasso, Miró, Braque, Gargallo, etc.

Benjamin Palencia va fer la seva aparició com a artista l’any 1925, formant part d’un grup que va participar a l’Exposició de la Societat d’Artistes Ibèrics al Palau del Retiro de Madrid, un dels esdeveniments més importants per a l’art espanyol a la primera meitat del segle XX. En aquesta mostra va tenir un gran èxit i va ser ben rebut per la crítica.

Als seus inicis va tenir contactes amb el surrealisme i altres tendències avantguardistes, i va aconseguir evolucionar cap a un realisme austere, combinat amb una paleta colorista. Durant aquests anys, Palencia va realitzar bodegons i naturaleses mortes, amb petites mostres cubistes. Aquesta tendència cap a la geometrització es va combinar amb el nou realisme i es va conèixer com a "retorn a l’ordre". Però a poc a poc la seva obra va arribar a la maduresa, començant a dedicar-se a fer paisatges castellans.

Va ser fundador, juntament amb l’escultor Alberto Sánchez i diversos joves artistes i escriptors, de l’"Escola de Vallecas" en la qual va realitzar una magnífica síntesi entre tradició i avantguarda. D’aquesta manera, Palencia es va convertir en un dels artífexs del ressorgiment del paisatge castellà.

Durant la guerra civil va romandre a Madrid, i a partir d’aquest moment es va dedicar a treballar en la pintura de paisatge, reiniciant una segona Escola de Vallecas (1942).

Poc a poc la seva pintura es va tornar més intensa i potent, les formes van adquirir un major volum i va augmentar la preocupació pels aspectes lumínics. Durant aquesta segona gran etapa de la seva vida, Benjamin Palencia va dur a terme nombroses exposicions a Espanya i a l’estranger. El 1974 va ingressar a l’Acadèmia de Belles Arts de Sant Ferran i, uns anys després, va formar part de la de Sant Jordi de Barcelona.

PAYPAL
MRV
Facebook  Twiter  Pinterest  Google Maps