|
|
Gravat 1 / 99
Firmat i numerat 76 x 56 cm 1984 Preu: € |
BIOGRAFIA DE RUFINO TAMAYO:
Artista mexicà que magistralment representa a les seves obres el simbolisme de la seva terra, amb un llenguatge surrealista i expressionista alhora. Tamayo gaudeix d’un gran reconeixement i prestigi internacional.
Nascut a Oaxaca, Mèxic, el 25 d’agost de 1899 i mort a la Ciutat de Mèxic el 24 de juny de 1991. En la seva obra es reflecteix la seva força racional, emocional, instintiva, física i eròtica. La seva producció expressa els seus propis conceptes de Mèxic. Mai va seguir la corrent d’altres pintors mexicans contemporanis seus, la obra dels quals, identificada amb diverses postures polítiques, Tamayo no va acceptar com a proposta: Diego Rivera, d’oberta militància comunista o trotskista, i David Alfaro Siqueiros, comunista amb postures radicals, són exemples d’això.
Moltes vegades s’ha criticat la postura político-ideològica de Tamayo; no obstant això, desenes de documents recollits en importants arxius públics i privats de Mèxic, Estats Units i Europa el mostren com a un artista identificat amb el socialisme però respectuós amb les particularitats de l’individu.
Rufino Tamayo va ser un artista sempre en recerca de noves tècniques. Juntament amb Lea Remba va crear un nou tipus de tècnica gràfica, coneguda com a mixografia; impressió sobre paper a la qual s’hi afegeix profunditat i textura. Una de les mixografies més famoses de Tamayo és "Dos Personajes Atacados por Perros".
Les seves pintures i mixografies han estat exposades en museus com The Philips Collection de Washington, DC, i el Museo Guggenheim de Nova York, Estats Units. A la Ciutat de Mèxic, el museu que té la col·lecció més important és el Museo de Arte Moderno en el Bosque de Chapultepec.
El museu que porta el seu nom, Museo Tamayo Arte Contemporáneo, està dedicat exclusivament a l’art contemporani i no exposa la seva obra regularment.
Rufino Tamayo va ser Doctor Honoris Causa per la Universidad de Manila, el 1974; per la UNAM, el 1979; per la de Berkeley, el 1982; i per la Veracruzana, el 1991.